+420 604 617 279 (po-pá 9-17 hod) +420 604 257 328 (po-pá 9-17 hod)
Menu

Nejnovější příspěvky

module-csblog-post

Vybíráte sedací soupravu? Poradíme, jak najít tu pravou

Vybíráte sedací soupravu? Poradíme, jak najít tu pravou
Najít do svého domova tu pravou sedací soupravu je pro mnohé pořádným oříškem. Sedačka je často srdcem společenského prostoru, ať už ji umístíme do obývacího pokoje, vstupní haly či obytné části s kuchyňským koutem. Na trhu dnes najdeme nepřeberné množství typů, stylů, materiálů a cenových kategorií sedacích souprav a často je velmi těžké se ve výběru orientovat. Poradíme Vám, na co se zaměřit při vybírání té pravé sedačky.

PO ČEM SRDCE TOUŽÍ

K našim základním požadavkům na sedačku většinou patří, aby byla pohodlná a krásná. Stejně jako v dobách našich předků demonstroval precizně zhotovený nábytek  movitost a společenské postavení majitele, i dnes chceme hostům na návštěvě předvést z našeho domova to nejlepší. Bydlení odráží nejen stav peněženky, ale především naši duši.

Sedacka-Zuiver
"Masivní sedačky nemusí být výsadou pánských interiérů. Manžestrová sedačka James v neutrálním šedém potahu je zjemněna pastelovým nátěrem zdi a měkkým kobercem s etno vzory. Subtilní doplňkový nábytek v bílé barvě pokoj provzdušní."

Důležité je ujasnit si, kam a k jakému účelu sedací soupravu potřebujeme. Jinak budeme vybírat velkou rodinnou sedačku, na které budou skákat děti, polehávat pes a posedávat hosté, a jinak multifunkční sedací soupravu s rozkladem pro každodenní spaní do garsonky. U rodinné sedačky je důležitá především odolnost a snadná omyvatelnost potahové látky. Sedačka musí být prostorná nejen vizuálně, ale především v ploše sezení, s pohodlně vysokým i hlubokým sedem. Vítaným doplňkem jsou lenošky pod nohy, polohovací opěrky hlavy či vestavné odkládací plochy. Z hlediska barev vedou zemité světlejší odstíny, které působí hřejivě a snadno se kombinují.

Rodinna-sedacka
"Sedací souprava do U působí díky vyšším nožkám vzdušně, zároveň však poskytuje dostatek míst k sezení pro celou rodinu."

V malých prostorech hraje nejdůležitější roli rozměr sedačky. Častým požadavkem je maximální šíře 200 cm a rozklad umožňující trvalé nebo alespoň příležitostné spaní. I v barvách jsou majitelé menších sedaček odvážnější, nebojí se odstínů tyrkysové, hráškově zelené či pastelově růžové.

Sedacka-Dragon-rib
"Výrazná sedačka Dragon Rib v modrém odstínu oživí jednoduchý světlý interiér. Žluté doplňky tvoří vtipný kontrast."

NA CO POZOR U ROZKLADU

Velkou pozornost je třeba věnovat systému rozkladu. Pokud budeme na sedačce denně spát, jistě nás nebude bavit sundavat stále všechny polštáře, složitě vytahovat sedák a lovit postel. Pohovka pro každodenní spaní by měla mít rošť a minimálně 5 cm matraci. Na trhu dnes najdeme sofistikované vyklápěcí systémy s integrovanou pěnovou matrací, která zajistí požadované pohodlí. U dobře konstruovaných systém téměř nepoznáte, že neležíte v posteli :-) Sedačky s podélným rozkladem, kdy spíte na délku na ploše sedáku jsou vhodné pouze pro občasné přespání.

Minnesota-rozklad
"U sedací soupravy Minnesota snadno rozložíte postel jedním tahem. Součástí systému je integrovaná pěnová matrace o výšce 12 cm."

ČÍM JI POTÁHNOUT

Dříve používané luxusní materiály jako brokát či samet dnes ve stylových interiérech nahrazují moderní omyvatelné látky a ručně malované vzory, v industriálních interiérech zase džínové potahy či manžestr. Stálicí jsou kožené potahy, které mají nepopiratelné kouzlo. Nevýhodou je vyšší cena a nutná pravidelná údržba kůže. Levnější variantou jsou potahy z tzv. ekokůže, zde však hrozí po několika letech prodření materiálu, tyto potahy mívají nižší odolnost proti oděru. Kompromisem je ekokůže vytvořená z recyklované pravé kůže, přináší vyšší kvalitu potahu za příjemné peníze. U sedaček vyráběných na míru si můžete vybrat z mnoha barev, struktur či povrchů. Prověření výrobci pracují s kvalitními látkami, které jsou většinou opatřeny impregnační úpravou a jejich čištění je velmi jednoduché. U levnějších sedacích souprav bývá na výběr pouze jeden materiál v několika barvách. I zde se vyplatí informovat se o kvalitě a typu potahu.

Sedacka-Chester

A CO NA KONEC

I zde platí, že krása tkví v detailech. Kvalitní sedačka by Vás neměla nepříjemně překvapit nedodělanými drobnostmi. Prošívání látky kopíruje linie sedačky, nikde netrčí nitě, okraje jsou začištěné. Při sezení se sedačka nesmí propadat, správná výplň drží tvar a ani po letech se neprosedí. Sedačka by měla vyhovovat Vašim proporcím, menší lidé ocení nižší sedačku s méně hlubokým sedem, starší lidé naopak vyšší sedák i zádové opěrky. Pečlivý výběr se Vám po letech užívání určitě vrátí :-)


Do 15.7. 2016 probíhá sleva na sedací soupravy -20%.

Kusové sedací soupravy najdete ZDE.

Sedací soupravy RESA vyráběné na míru najdete ZDE.
Štítky

Autor: Veronika Chottová