+420 604 617 279 (po-pá 9-17 hod) +420 604 257 328 (po-pá 9-17 hod)
Menu

Nejnovější příspěvky

module-csblog-post

EXKURZE - poznejte tajemství českých sklářů

EXKURZE - poznejte tajemství českých sklářů
Nahlédněte do tajů výroby českého foukaného skla. Měli jsme tu čest vidět české skláře při jejich práci. Je neuvěřitelné, co dokáží. Potvrdilo se staré dobré pořekadlo "Zlaté české ručičky." Pochvala také patří designérce Julii Wimmerové, která nás doprovázela a nebála se fouknout si :-) Jsme pyšní, že můžeme zastupovat českou firmu plnou nevšedního designu a úžasných lidí jako je Brokis!

Druhý říjnový pátek byl pro náš "alhambří" tým dnem extra ranního vstávání, sraz pro výjezd na exkurzi byl stanoven i přes protesty některých zúčastněných na 7:30 :-) Ráno jsme se pomalu scházeli před studiem s kelímky vroucí kávy a ospalými výrazy, připraveni vyrazit do neznáma. Řízením v nevlídném počasí byl pověřen technik Patrik, který nás nakonec zdárně dopravil do cíle - Jenštejna u Horních Dubének. Do areálu skláren jsme dorazili krátce půl desáté a po přivítání s majitelem panem Rabellem a dalšími zástupci firmy jsme se vděčně vrhli na snídaňové občerstvení a čerstvou kávu, během čehož nám byla prezentována historie firmy, úspěchy z veletrhů a výstav a nové kolekce :-) Prohlédli a osahali jsme si také žhavou novinku - svítidlo Nightbirds.

Ex-1

Po prezentaci následovala prohlídka nově budované haly a pak nejdůležitější bod programu - prohlídka výroby ve sklárně. Po upozornění, že uvnitř bude opravdu horko, jsme zanechaly s kolegyní bundy a šály v jednací místnosti a vydaly se na otužovací procházku přes areál v tričkách a sukýnkách. Chvilka mrazení se vyplatila, ve sklárně nás přivítalo příjemné teplíčko, následované výhní a hicem - trošku jako když navštívíte saunu po výlezu z ochlazovacího bazénku ;-) Mistři skláři nám předvedli výrobu svítidla Ballon - silné plíce, neuvěřitelný cit a obrovskou rychlost vyfouknutí skla nemalých rozměrů, zatímco jsme je fotili a natáčeli ze všech možných stran a úhlů.

ex-2

Práce probíhala ve vražedném tempu, co chvíli se ozval varovný výkřik a celá delegace uhnula skláři s nabranou sklovinou přímo z vroucí pece, proběhlo opětovné focení jeho práce - foukání, točení a zase foukání, chlazení, odložení k skla k odpočinku a nové kolo. Julie se nebála a foukání si pod bedlivým dozorem taky vyzkoušela :-)

Ex-3

Následovala prohlídka chladících boxů, kontroly kvality, matování skla, leštění skla a dalších úkonů vedoucích k výslednému designovému kousku.

Exkurze-11

Naši cestu jsme zakončili v provizorním showroomu, který slouží pro prezentaci, než bude dostavěna nová hala. Prohlídli jsme si novinku Monu na koženém pásku, originální svítidlo Capsula, bílé provedení legendárních Muffins, kolekci Nightbirds... prostě všechno, co šlo:-)

Exkurze-12

Po dvou hodinách jsme se ocitli zpátky v jednačce a posilněni občertvením se pomalu rozloučili a vydali na zpáteční cestu. Za exkurzi děkujeme, je úžasné vidět, kolik práce stojí za svítidlem, které si vyhlídnete v obchodě za výlohou. Když ale na vlastní oči vidíte, jak vzniká, jeho jedinečnost oceníte. Byl to skvělý zážitek! Příště doporučujeme jet s námi :-)
Štítky

Autor: Veronika Chottová