+420 604 617 279 (po-pá 9-17 hod) +420 604 257 328 (po-pá 9-17 hod)
Menu

Nejnovější příspěvky

module-csblog-post

Óda na koberce aneb není domova bez koberce - vol I.

Óda na koberce aneb není domova bez koberce - vol I.
Koberec, jeden pojem, nespočet možností - stylů, tvarů, povrchů, struktur. Kusové koberce se těší v poslední době čím dál větší oblibě a správně vybraný koberec může posunout interiér na úplně novou úroveň. I náš nejmilejší holandský Zuiver má koberců plnou kolekci. Pojďme se na tento "doplněk" podívat blíže.

TROCHA HISTORIE

První koberce jsou spojeny s kulturou starověké Perské říše před více jak 2500 lety. Na počátku měly koberce hlavně praktický účel, chránily obyvatele před chladem a sloužily také ke stavbě stanů. Měly většinou geometrické vzory se zvířecími motivy. Postupně se koberec stával oblíbeným kusem zařízení také z hlediska estetiky, vzory byly stále složitější a stejně jako u dalšího nábytku kvalita koberce ukazovala moc a bohatství vlastníka. Dnes jsou tradiční perské koberce vysoce ceněné, umění ručního vázání je často předáváno v rodině z generace na generaci. Podle báje se tomuto umění naučil pradávný mohamedánský mudrc Lokmán od pavouka, který svou sítí pohání vody posvátné řeky Gangy.

A CO DNES

Definice útulného obývacího pokoje nebo koutu podle nás zahrnuje určitě koberec. Dnes si můžete vybrat z tradičních ručně tkaných perských koberců, moderních strojově tkaných s grafickými motivy či stále oblíbenějších ručně tkaných koberců s moderním designem a geometrickými či abstraktními vzory. Koberec v sedacím koutku není jen příjemnou měkkou vrstvou na jinak tvrdé a často studenější podlaze, funguje také jako jakési pojivo pro nábytek umístěný na něm. Jakmile pod sedačku, křesílka a stolek položíte koberec, vznikne Vám spojitý jasně deifnovaný koutek, i když mohou být jednotlivé kusy nábytku odlišné a na první pohled by nevytvářely soupravu. Tento princip oceníte zejména v open space iteriérech, kde je například obývací pokoj spojený s kuchyní nebo jídelnou.

Koberec-v-jidelne

Kromě obývacího pokoje je dnes velmi moderní mít koberec pod jídelním stolem. Krásný koberec vytvoří z jídelního nábytku soupravu a navíc odrazí Váš osobitý styl. Pokud máte podlahu a jídelní stůl ve stejném nebo podobném odstínu, koberec zajistí potřebný kontrast a nechá stůl a židle lépe vyniknout. Koberec by měl vždy přesahovat přes židle a to i tak, pokud se lehce odsunou od stolu. Nožičky tak budou vždy na pevném podkladu a nedojde k viklání židle. Koberec v jídelně by měl být odolný a snadno čistitený, vhodnější jsou kousky s nižším vlasem.

Velice praktický je koberec v ložnici. Při dnešní oblibě tvrdých podlah z lamina či vinylu může být ranní výlez z postele bosou nohou na studenou podlahu krajně nepříjemným zážitkem. Koberec v nohách postele zajistí komfort a teplo. V ložnici si bez obav můžete dovolit měkké koberce s vyšším vlasem nebo výraznou strukturou.

KOBERCE V NAŠÍ KOLEKCI

V naší kolekci najdete přes padesát koberců od holandské značky Zuiver, vybrali jsme pro Vás naše oblíbené.

Hřejivý pocit: OBI koberec

Jste-li milovníkem písečných pláží a teplých letních dnů, pak je koberec OBI přesně pro Vás. Lehce vybledlý vzhled s nádherným barevným gradientem nám připomíná písečnou pláž při odlivu. Koberec má měkký nízký vlas a vybrat si můžete z modrých či šedých tónů.

Obi-koberec

Art Deco: GRACE koberec

Elegantní koberec s 3D grafickým vzorem inspirovaný érou art deco stylu. Tenhle koberec jako by vypadl z luxusního salonku z roku 1930, salonku s nápojovým vozíkem, sametovým lehátkem a krásnou lampou s lemovaným stínidlem. Pokud fandíte interiéru s prvky retra, GRACE Vás rozhodně nezklame.

Grace-koberec

Trendy: PALM koberec

Tento koberec s motivem palmových listů přesně vystihuje současný trend "urban jungle". PALM má měkký nižší vlas a je dostupný ve dvou barevných provedeních. Zelená verze půjde skvěle dohromady s kolekcí domácích květin, šedá verze zase s černobílým interiérem. Máte zimní zahradu? Doplňte koberec kulatým ratanovým zrcadlem, velkými květinami v terrakotových nádobách a stěnou obloženou cihlami.

Koberec-Palm

Holandská tradice: MILKMAID koberec

Víc "Dutch" než s tímhle kobercem už být nemůžete. Koberec MILKMAID je inspirován tradiční Delftskou keramikou ze 16. století, modrými barvami a florálními motivy.

Koberec-Milkmaid


Štítky

Autor: Veronika Chottová